Architect’s own home renovation scores a hit with NZIA judges

Dee Yonker

Auckland architect Pete Bossley’s individual residence renovation has caught the eye of his friends – the project has been awarded a Housing – Alterations and Additions Award in this year’s NZIA Auckland Architecture Awards.

Bossley, who shares the dwelling with his companion, artist Miriam van Wezel, describes the challenge as “a tale of loving iterations intended to accommodate growing and contracting loved ones and guests”.

He suggests it is a place that has been frequently building about 20 years, with no at any time owning an “end-game” in sight. “It has absent from a few bedrooms to 4, back again to 3 bedrooms and workspace, and could nicely revert to 4 bedrooms if required.”

Fife House, architect Pete Bossley's own home that he shares with partner Miriam van Wezel, has received a Housing - Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

SAM HARTNETT

Fife Home, architect Pete Bossley’s individual home that he shares with spouse Miriam van Wezel, has gained a Housing – Alterations and Additions award in the NZIA Auckland Architecture Awards.

The NZIA jury praised the “array of ‘adjustments’ played out throughout the initial property in excess of a lot of years”.

Read through A lot more:
* Grand Styles Uk lighthouse make which wrecked a relationship completed – but owner will never dwell in it
* Te Rangi-Pā, the Sky Fort is the best wee home on a hill
* Controversial Grand Styles NZ household one of 30 winners in Canterbury Architecture Awards

“Everywhere are moments of thoughtful consideration and experimentation, but also accumulation, that allow for the house to echo deeply the shifting nature of its owners’ lived collaboration.

The project has also won a Resene Colour Award.

SAM HARTNETT

The undertaking has also won a Resene Colour Award.

The jury reported the house was “rich in idiosyncratic envelope shifts, mobile features, unanticipated interconnections, and an affable remodeling of entrance, again and aspect yards” and provides ”an utterly persuasive vision of position-remaking”.

‘Not about photograph-ready tidiness’

Bossley has also admitted the house is not about “photo-prepared tidiness”. “It is about dwelling in comfort with architectural delights: the central rest room with a watch through to the backyard, the way early morning shadows look across the ply and GRC fireplace surround, the informally hung artworks, the wavy handrail up the irregular entry steps……”

The architect says the house is constantly changing with no “end-game” in sight.

SAM HARTNETT

The architect states the property is consistently shifting with no “end-game” in sight.

Colour plays a potent role, assuring the challenge also received a Resene Colour Award, with the Resene judges stating: “Colour is a medium that skilfully underscores the sophisticated spatiality deployed by both the architect and artist occupants of this excellent household alteration.

“Orange, inexperienced, red, blue – all over the place they splendidly interact to nuance and intensify the everyday styles of everyday living performed out here.”

Bossley claims the new extensions are developed as “floating planes of color, clad in fibre-cement sheet with uncovered fixings, to identify new aspects from previously iterations”.

“Internally, silver beech plywood and GRC (glass fibre-bolstered concrete) have been utilized to create streams of identification flowing by means of the current spaces.”

The interior is flooded with light and colour.

SAM HARTNETT

The interior is flooded with mild and color.

Bossley says there has been no desire to make the rooms consistent. Different skirting details, for example, suggest different periods of construction.

SAM HARNETT

Bossley states there has been no need to make the rooms regular. Diverse skirting particulars, for instance, recommend different durations of building.

The living room flows out to the elevated deck.

SAM HARTNETT

The dwelling room flows out to the elevated deck.

The ground-floor studio also has a strong connection with the outdoors.

SAM HARTNETT

The floor-floor studio also has a strong link with the outside.

Next Post

Construction begins for Archer School Apartments

CHARLESTON, S.C. (WCBD) – A historic college in Charleston’s Eastside will soon be known as dwelling by hundreds. The vacant Henry P. Archer School creating on Nassau St. is becoming re-made into reasonably priced housing identified as the Archer School Residences. The 89-device elaborate will be rented out to people […]

Subscribe US Now