SAU Taller d’Arquitectura renovates narrow Spanish property

Dee Yonker

A double-peak dwelling spot crossed by a small wooden bridge sits at the centre of this residence in Girona, Spain, renovated and extended by SAU Taller d’Arquitectura.


The Sant Daniel Household is just 3.5 metres broad and sandwiched amongst occasion walls, so the Barcelona-based mostly apply desired to open up up its interior as significantly as doable. The goal was to generate continual views alongside its 12.5-metre length and building the circulation spots “practically disappear”.

The exterior of the home was painted green
Top rated: interior partitions had been painted white. Above: the house is sandwiched involving two properties

A central axis on the two floors cuts lengthways as a result of the two-storey house, aligning the entrance with a door out to a extended garden at the rear.

“Emptying the initial quantity…permits new visuals among places, delivering purely natural light to all the rooms and guaranteeing a superior climatic behaviour and cross-air flow,” reported the studio.

The home by SAU Taller d'Arquitectura has a double height living area
A log burner was placed in the double-top living room

On the floor floor, the entrance potential customers by way of a research area into a significant, double-top dwelling location, with simple finishes such as a log burner with an exposed flue.

Continuing alongside this central route, the staircase is tucked along with a toilet to just one aspect of the property, hiding it from look at on the most important longitudinal axis.

The kitchen was organised along a single wall
The kitchen area was equipped with inexperienced tiles and picket surfaces

At the back again of the dwelling is a kitchen area-eating room, exactly where a very simple run of counter tops with a green tile splash again sit opposite a huge central desk, along with doorways main out to the back garden.

The rear elevation has been completed with pale inexperienced render, with iron gates around the openings making it possible for for the building’s cross-ventilation technique even though however providing stability.

On the initial ground, the key bedroom and rest room block sits at the rear of the property even though the children’s bed room is to the front. This is accessed through a picket walkway that crosses previously mentioned the dwelling home.

Mirroring the alignment of the doorways along the building’s floor ground axis, the very long upstairs corridor frames sq. home windows at either end, with the rear bedroom also opening on to a modest balcony.

SAU Taller d'Arquitectura left the underside of the wooden roof exposed
A ladders leads to a compact extension less than the roof

Reverse the main stair on the very first floor, a set of ladder-fashion methods guide up to a little extension tucked below the exposed wooden of the roof.

Pine and fir timber fittings and window frames together with white walls make a easy materials palette, punctuated by locations of green and yellow. Skylights help to draw more light into the extensive, narrow place.

SAU Taller d'Arquitectura added squared windows
Wood covers the floors of the upper amount

“The final result is uncooked architecture, neutral and effectively-suited for the put, allowing the consumer, the objects and the time give their individual character,” claimed the studio.

In 2015, SAU Taller d’Arquitectura completed a residence in Spain with a triple-layered sliding facade to enable for varying degrees of light and privateness.

The photography is by Andrés Flajszer.

Next Post

Abode home decor keep in Rochester NY transferring to Pittsford

A community household furniture and home décor retailer that started out seven yrs in the past in a 1,000-sq.-foot storefront at 289 Gregory St. in Rochester’s South Wedge is on the go once more, this time to a a great deal greater space in the suburbs. In 2018, Abode, which emphasizes a […]

Subscribe US Now